Rendszerváltás vidéken

Időutazás a 80-as évek vidéki Magyarországára

Keress a Rendszerváltás vidéken gyűjtemény anyagában!

Rendszerváltás vidéken

Soha nem látott fotók szunnyadtak a Magyar Nemzeti Levéltárban egészen mostanáig. A 80-as évek világába és a retró életérzésbe kóstolhatunk bele a kortörténeti kuriózumnak számító online fotógyűjteménynek köszönhetően. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai két idősíkra építették fel ezt a különleges gyűjteményt: a 80-as évek világát a 2020-as évek szemüvegén keresztül vizsgálhatjuk. Vagy fordítva.

A fekete-fehér képek között böngészve a rendszerváltozás előtti vidéki Magyarország kontúrjai rajzolódnak ki számunkra. A dokumentarista jellegű pillanatképek a mindennapi élet apró mozzanatai mellett az építészetről, az iparról vagy éppen a mezőgazdaságról is részletesen mesélnek. Külön értéke a gyűjteménynek, hogy ezek a relikviák filter nélkül ábrázolják az utókor által sokszor cukormázba öltöztetett világot. A profi fotósok, helyi könyvtárosok és aktivisták által készített képekről kockaházak, biciklik, hidak, tavak, neonfényű egészségügyi intézetek, a Balaton és még sok más izgalmas részlet néz vissza ránk a késő Kádár-rendszer Magyarországáról.

A múzeum munkatársai egy hatalmas vállalkozás keretében 2020 és 2022 között megkeresték, és a mai állapotnak megfelelően lefotózták azokat az épületeket és létesítményeket, amelyek a levéltári képeken szerepelnek.

A térképes vizualizációval bűvészkedve pedig az egyes településeket és azok kiemelt helyszíneit, a leírásokkal együtt tágabb kontextusba is helyezhetjük.

A Falufotó adatbázis egyben olyan interaktív felület, ahová a közzétett tartalmakhoz kapcsolódóan bárki feltölthet saját fényképet és pontosíthatja a leírásokat.