Impresszum

Az AdatbázisokOnline szolgáltatásról

Az AdatbázisokOnline a Magyar Nemzeti Levéltár által 2009-ben indított és azóta folyamatosan üzemeltetett szolgáltatása, amely a levéltári anyaghoz készült strukturált segédletekhez nyújt felhasználóbarát hozzáférést.

A portál kezdőlapján megjelenő egyszerű kereső lehetővé teszi az összes adatbázis tartalmában egy kattintással történő keresést. Az egyes adatbázisokban történő böngészés mellett a különböző tematikus gyűjtemények (Családtörténet, Helytörténet, Reformáció 500, Középkori Gyűjtemény, Pártiratok) csokorba szedve az egy témakörbe tartozó adatbázisokat, testre szabottan segítik a középkortól a 20. századig terjedő időszak kutatók munkáját.

Levéltári integráció

A levéltári integrációt követően a szolgáltatás a megyei levéltárak adatbázisaival egészült ki, így jelenleg 21 levéltár 61 adatbázisa közvetlenül kereshető, további 151 adatbázis eléréséhez pedig információt kapnak a kutatóink, az elérhető tartalom pedig folyamatosan bővül.

A levéltár nyilvántartásához és további interneten elérhető iratokhoz az Elektronikus Levéltári Portál szolgáltatásán keresztül lehet hozzáférni.

* ? " - \
magyar* szórészletet helyettesít, pl.: magyarok, magyaroknak, magyarság sz?n egy betűt helyettesít, pl.: szent, szán, színben "magyar" csak a pontos kifejezésre keres pl. magyarok-ra nem -alma kihagyja azokat a találatokat, amelyben az alma szó megtalálható Részletes keresési útmutató