Használati útmutató

Ez az útmutató abban ad segítséget, hogy hogyan lehet hatékonyan keresni a Magyar Nemzeti Levéltár AdatbázisokOnline szolgáltatásában.

Mi az AdatbázokOnline?

Az AdatbázisokOnline szolgáltatás azokat az adatbázisokat teszi közösen kereshetővé, amelyek az évtizedek során a levéltárosok munkája eredményeként a levéltári anyag kutatását segítik. Jelenleg 68 adatbázis érhető el, amelyeken keresztül a magyar történelem középkori forrásaitól a 20. század végéig terjedő időszak dokumentumai válnak hozzáférhetővé. 2021. február 25-étől a szolgáltatásban elérhetők a Szovjetunióba elhurcolt magyarokra vonatkozó adatbázisok.

Mik azok a gyűjtemények?

Az egyes adatbázisokat gyűjteménybe rendeztük, hogy célzottabb kereséseket lehessen indítani a kutatót leginkább érdeklő támákban. A Családtörténeti, Középkori, Helytörténeti gyűjtemények mellett 2021-ben alakítottuk ki a Szovjetunióba elhurcoltak gyűjteményt. Ennek a legfrissebb gyűjteménynek a nyolc adatbázisát különböző levéltári forrásokból állítottuk össze, amelyek az elhurcoltak felkutatására, az ismert hadifogolylistákra és a hazatért honfitársaink nyilvántartásaira alapozva 875,049 nevet tartalmaznak.

Hogyan keressünk?

A fenti struktúrának megfelelően a szolgáltatásban három szinten – főoldal-gyűjtemény-adatbázis - lehet keresést indítani. A főoldalon lévő egyszerű keresés funkció mind a 68 AOL adatbázisban keres, az egyes gyűjteményekben belüli keresés tematikus keresési lehetőséget biztosít, végül pedig az egyes adatbázisokban való keresés a konkrét adatbázis adott elemeinek megfelelően, azokat kombinálva specifikus szolgáltatásokat nyújt a felhasználóknak.

  1. A főoldalon egy keresőmezőt találunk, így ez nagyon hasonlít a Google keresőjéhez. Valamennyi adatbázis valamennyi adatmezőjében keres, a találati halmaz ikon nézetben és lista nézetben is megtekinthető. A keresőmezőben használható helyettesítő karakterekről és operátorokról a Keresési segítség oldal nyújt több információt.

    A bal oldali szűrökkel a keresési eredmény tovább finomítható adatbázisonként, téma szerinti kategóriánként, esetleg annak megfelelően, hogy rendelkezésre áll-e valamilyen kapcsolódó média - de lehet szűrni az eredeti iratot őrző levéltárra is.

    A szűrőfeltételek alkalmazása a keresőkifejezés alatt apró betűkkel egy piros X mellett jelenik meg, így azt az X re kattintva ki is tudjuk kapcsolni.

    Szintén bal oldali sávban lehet beállítani, hogy keresés során használjunk külső névteret vagy sem, ami lehetővé teszi, hogy a földrajzi nevek alternatív névalakjait is felismerje a keresés. A felhasználó kiválaszthatja a számára érdekes találatot és megjelenítheti az adatlap, vagy amennyiben kapcsolódó dokumentum is rendelkezésre áll akkor a dokumentum ikonra kattintva.
  2. A gyűjteményben való keresés a főoldalról indított kereséshez hasonló módon működik, egyetlen keresőkifejezést lehet használni és az eredményhalmaz szűrésével jutunk el pontosabb találathoz. Az egyetlen különbség, hogy a keresés csak az adott gyűjteménybe tartozó adatbázisokban fut le.
  3. Keresés az egyes adatbázisokban. A gyűjteményeken belül az egyes adatbázisokon belül is kereshetünk, így lehetőségünk van pontosabb keresésekre az adatbázis egyedi adattartalmának megfelelően. Bár itt is működik az egyszerű keresés, ami az adatbázis valamennyi mezőjében keres, az összetett keresés funkció lehetőséget ad arra, hogy az adatmezőknek megfelelő szűrőfeltételeket állítsunk be, így kereshetünk születési helyre, születési évre, a fogságba esés helyére vagy időpontjára, illetve az adatbázisban szereplő további kifejezésekre. Gyakorlott felhasználók a keresőkifejezés szöveges összeállításával egyedik keresést is összeállíthatnak.

Az adatbázison belül a szűrőfeltételek is bővülnek annak megfelelően, hogy az adott adatbázis milyen speciális adatokat tartalmaz. Az ikon és lista nézet mellett az adatok táblázatos formában is megjeleníthetők.

* ? " - \
magyar* szórészletet helyettesít, pl.: magyarok, magyaroknak, magyarság sz?n egy betűt helyettesít, pl.: szent, szán, színben "magyar" csak a pontos kifejezésre keres pl. magyarok-ra nem -alma kihagyja azokat a találatokat, amelyben az alma szó megtalálható Részletes keresési útmutató