Mikrofilm anyakönyvek

A segédlet leírására vonatkozó adatok

Az adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állományában lévő anyakönyvek adatait, illetve azok digitális másolatait tartalmazza. A mikrofilmek szkennelésével keletkezett mintegy 4 millió digitális felvétel az MNL kutatótermeiben tekinthető meg. Döntő többségében a gyűjtemény egyházi anyakönyveket tartalmaz 1895-ig, azonban bizonyos esetekben előfordulnak 20. század első feléig vezetett kötetek, illetve állami és egyházi anyakönyvek másodpéldányai is.

A segédlet kiadására vagy terjesztésére vonatkozó információk

Nincs kitöltve.

A segédlet digitalizált változatának elkészítéséről szóló információk

Az 1960-as években készült anyakönyvi mikrofilmmásolatokat 2013-2016 között digitalizálták és ezekre a digitális képfájlokra épül a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa.

A leírás elkészítésénél felhasznált szabályok, szabványok, konvenciók és protokollok felsorolására

Az anyakönyvi adatbázis digitális képeinek struktúrája a mormon mikrofilmezés keretében állományba vett anyakönyvi mikrofilmtekercsek szerkezetét követi. Amennyiben az adott mikrofilm fizikai terjedelme elérte az optimális mennyiséget, a település további anyakönyvei a következő tekercsre kerültek. Továbbá a pótfelvételek nem a felvételezett iratok kötetben elfoglalt eredeti helyén találhatóak, hanem a mikrofilmtekercs végén. Ennek következtében egy anyakönyvi kötet két dobozszámmal is rendelkezhet az adatbázisban, továbbá a pótfelvételek az adott kötet végén kell keresni. Maga az adatbázis rendelkezik egyszerű és összetett keresőfunkcióval, illetve fanézetben lehet böngészni az anyakönyvező helyek, anyakönyvező egyház, évkör szerint.

Törzsszám
Országkód
HU
Rekordok száma
50.8K

Iratanyag típusa anyakönyv

A segédlet jellege Lezárt

Azonosító 258

Intézménykód MNL OL

Általános megjegyzések

A segédlet lezárt vagy folyamatosan bővülő

Verzióval kapcsolatos információk

Létrehozásában közreműködők Judák Margit (készítő), Berkes József (közreműködő), dr. Várkonyi Tibor (közreműködő), dr. Reisz T. Csaba (közreműködő), Szerényi Ildikó (közreműködő), Záros Zsolt (informatikai közreműködő)

Létrehozásáért felelős személy Laczlavik György

A segédlet kódolásáról szolgáltat információkat, ideértve a kódolásért felelős személy(ek) és intézmény(ek) nevét, a kódolás időpontját és körülményeit

A segédlet módosításai és változtatásai Az 1960-as években készült anyakönyvi mikrofilmmásolatokat 2013-2016 között digitalizálták és ezekre a digitális képfájlokra épül a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa. Döntő többségben a gyűjtemény egyházi anyakönyveket tartalmaz 1895-ig, azonban bizonyos esetekben előfordulnak 20. század első feléig vezetett kötetek, illetve állami anyakönyvek és másodpéldányok is.

A módosítások rövid összefoglalása Fejlesztési elképzelések közt szerepel a folyamatos állománygyarapítás mellett az adatbázis kutatóbarátabbá tétele. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük a felhasználói felületet, a kutatói visszajelzések alapján biztosítottuk a kereshetőséget a filiákban is, továbbá az anyakönyvező hely/kötet logika szerint a megfelelő rekordokhoz párosítjuk a kezdő digitális felvételeket. (a munka folyamatban, a várható befejezés 2018. augusztusa)

Az egyes változások során végrehajtott módosítások listája

Rekordok pontos száma 50 831

Összes törzsszám

* ? " - \
magyar* szórészletet helyettesít, pl.: magyarok, magyaroknak, magyarság sz?n egy betűt helyettesít, pl.: szent, szán, színben "magyar" csak a pontos kifejezésre keres pl. magyarok-ra nem -alma kihagyja azokat a találatokat, amelyben az alma szó megtalálható Részletes keresési útmutató